Parempaa viiniä ehtoollispöytään!

Hei!
Olen Tampereen Eteläisen seurakunnan jäsen ja olen ehdokkaana vuoden 2014 seurakuntavaaleissa, joissa valitaan seurakunnan luottamushenkilöt kirkon luottamuselimiin.

Teologisen koulutuksen omaavat papit vastaavat seurakuntien jumalanpalveluselämästä. Seurakunnan jäsenten valitsemat luottamuselimet päättävät seurakunnan organisaation johtamisesta. Luottamushenkilöt päättävät esimerkiksi siitä, mihin käytetään seurakuntalaisten maksamasta kirkollisverosta saadut rahat, palkataanko esimerkiksi lisää pappeja ja kehitetäänkö seurakuntaa vai luovutetaanko rahat ja päätösvalta seurakuntayhtymän ja tuomiokapitulin virkamiehille.

Koska luottamushenkilöt tulevat käyttämään seurakuntalaisille kuuluvaa päätösvaltaa, äänestäjien tulee tietää, mitä asioita yksi tai toinen ehdokas kannattaa.

Tässä ovat minun vaaliteesini. Toivon, että myös muut ehdokkaat julkaisevat kantansa, sillä muuten he myyvät sikaa säkissä. Pahin on, jos ehdokkaalla ei olekaan mielipidettä, sillä silloinhan säkki on tyhjä. Kehotan siis lukijaa olemaan tarkkana, ettei anna itseään hämätä myyjien, jotka kertovat hienon tarinan itsestään mutta jättävät kertomatta, mikä on heidän tuotteensa: vaaleissa siis se, miten he aikovat äänestää, mitä asioita puolustaa tai ottaa esille.



10 teesiä seurakuntavaaleihin 2014


1. seurakunnan jäsenmäärän väheneminen pitää pysäyttää.

Tämä on ensi vaalikauden tärkein tehtävä. Ilman jäseniä ei ole myöskään seurakuntaa.

2. Kirkon pitää ottaa takaisin asema yhteiskunnallisena arvojohtajana.

Kirkon tulisi olla kuin hyvä paimen, joka kokoaa lampaat ympärilleen ja näyttää muille tietä. Nyt kirkosta itsestään on tullut kuin määkivä lammaslauma, joka menee sinne mihin sitä kirkon ulkopuoliset tahot työntävät. Kirkon tulisi saavuttaa takaisin yhteiskunnan arvojohtajuus. Sen tulee pitää omat kristilliset arvonsa selkeästi esillä ja pitää niistä päättäväisesti kiinni, tehdä selväksi että niitä ei tulla muutamaan poliittisten suhdanteiden mukaan. Siinä ei ole päätä eikä häntää, jos kirkon ulkopuoliset tahot saavat määrätä kristillisten arvojen ja instituutioiden kuten avioliiton sisällön.


3. Seurakuntademokratia pitää palauttaa

Seurakuntademokratia tarkoittaa sitä, että seurtakuntalaiset voivat päättää seurakuntaa koskevista asioista, kuten siitä, lakkautetaanko seurakunta, miten käytetään seurakunnan varoja, kuinka monta pappia ja muuta työntekijää palkataan jne.

Demokratia on myös sitä, että seurakuntalaisten tekemää päätöstä kunnioitetaan, ei anneta keskushallinnon virkamiesten pitää seurakunnan luottamuselimen päätöksiä pilkkanaan. Nyt on valitettavasti päässyt näin käymään. Seurakuntayhtymän ja tuomiokapitulin virkamiehet ovat vastoin seurakuntalaisten tahtoa ja luottamuselinten päätöksien vastaisesti esimerkiksi lakkauttaneet seurakuntia Tampereella. Virkamiesten kapina pitää tukehduttaa ja luottamuselinten pitää ottaa heille kuuluva valta takaisin.


4. Papit seurakuntalaisten käyttöön

Nykyisin papeilla ei ole riittävästi aikaa seurakuntalaisille, koska heidän aikansa kuluu liikaa keskushallinnon heille antamien hallinnolisten tehtävien täyttämiseen. Pappien tulee voida itse päättää ajankäytöstään ja keskittyä enssijaisesti siihen, mihin heillä on koulutus – papin työhön.


5. Puolet keskushallinnon virkamiehistä voidaan irtisanoa

Kirkon keskushallinto kuten Tampereen seurakuntayhtymä on päässyt kasvaimen tapaan laajentumaan, se ei palvele enää seurakuntia, sen virkamiehet ovat vieraantuneet seurakuntaelämästä ja synnyttävät koko ajan vain lisää byrokratiaa, koska heillä ei ole mitään järkevää tekemistä. Nyt he ovat keksineet, että seurakuntia piää vähentää ja sillä tavala voitaisiin säästää rahaa. Viisaampaa olisi ollut jättää seurakunnat rauhaan ja aloittaa säästäminen keskushallinnosta itsestään. Noin puolet seurakuntayhtymän viroista ovat turhia ja voidaan lakkauttaa. Säästyneillä rahoilla voidaan palkata lisää pappeja seurakuntalaisia palvelemaan ja muita seurakunnan työntekijöitä, kuten pyhäkouluopettajia.

6. Niihin tehtäviin, missä ei ole vaatimuksena papin koulutus, ei tulisi valita pappeja

Niihin tehtäviin, missä ei ole vaatimuksena papin koulutus, ei tulisi valita pappeja, vaan ensisijaisesti tavallisia seurakunnan jäseniä, joilla on tehtävään sopiva koulutus. Sillä tavalla pystytään saamaan koulutettuja seurakuntalaisia mukaan toimintaan, kirkko säilyttää asemansa ja arvostuksensa työmarkkinoilla.

7. Seurakunta tarvitsee laillisuusvalvontaan erillisen riippumattoman luottamuselimen

Rooman paavi pyysi kirkon jäseniltä anteeksi, että koska tilastojen mukaan noin 0,2% väestöstä on homoja, niin oletettavasti sama määrä myös katolisen kirkon papeista on pedofiileja. Suomessa piispa pyysi anteeksi homoilta, mutta seurakuntalaisten puolta ei pidä kukaan. Tilastollisesti on hyvin todennäköistä, että myös Sumen ev. Lut. kirkossa tapahtuu väärinkäytöksiä. Kirkossa tulisi olla joku elin, joka on riippumaton, ja joka voisi ottaa asian tutkitavakseen kun joku seurakuntalainen tai vaikkapa kirkon toimielin katsoo, että sitä on kohdeltu kaltoin.

8. kirkollisveroa pitää alentaa 0,2 %.

Kirkosta eroamisen tavallisin syy on se, että ei haluta maksaa turhaan kirkollisveroa. Lapsiperheelle tämä on huomattava kuluerä, jolle olisi muutakin käyttöä. Myös maahanmuuttajien liitymistä kirkkoon jarruttaa kirkollisvero merkittävästi. Kirkollisveron alentaminen 0,2 prosenttiyksikköä tuo kirkkoon lisää jäseniä. Myös bensa-asemalla alenetaan bennsan hintaa, jos halutaan saada lisää asiakkaita. Pienikin hinnanalennus vaikuttaa asiakasmääriin.

9. Parempaa viiniä ehtoollispöytään!

Seurakuntalaisten ja luottamushenkilöiden tulisi voida vaikuttaa edes näinkin pieneen asiaan kuin ehdollisviinin valinta. Se luo yhteisöllisyyden tunnetta. Mielestäni nykyinen ehtoollisviini ei muistuta viiniä ollenkaan, vaan ennemminkin sekamehun ja viinan sekoitusta, joka voi olla puliukkojen mieleen, mutta sivistyneseen makuun se vaikuttaa liian arvottomalta ehtoollisviiniksi.

10. Maahanmuuttajat on oikeasti otettava mukaan kirkon toimintaan.

Seurakunnat käyttävät paljon rahaa ulkomailla tapahtuvaan lähetystyöhön, vaikka siihen sijoitettua rahaa ei tulla koskaan saamaan takaisin. Suomessa asuvat maahanmuuttajataustaiset vähemmistöt sen sijaan on laimin lyöty, niihin kohdistuvaan lähetystyöhön ei riitä rahaa, vaikka juuri näitä ihmisiä olisi kannattavaa houkutella seurakuntien jäseniksi. Tampereellakin asuu tuhansia virolaisia, jos osakin heistä saataisiin seurakunnan jäseneksi, siitä saaduilla ylimääräisillä verotuloilla voitaisiin perustaa monta uutta papin tai lapsityöntekijän virkaa.
Saarna: kuka on Jumalan aikuinen?
Kirjoituksiani kulttuurista, identiteetistä ja filosofiasta




Kommentit

Suositut tekstit